El Club

Els cineclubs van néixer a França a principis del segle xx amb la finalitat de cercar nous horitzons de discussió, aprenentatge i qualitat en la cinematografia. No eren simples espais on exhibir peces cinematogràfiques, sinó que tenien la seva màxima expressió en el debat, la reflexió i la interacció entre els seus membres.

Més d’un segle després, la tecnologia ha canviat radicalment la manera de produir i consumir cinema. Les pantalles dels nostres televisors, ordinadors, tablets i telèfons intel·ligents estan substituint gradualment les grans pantalles de les sales de cinema. Cada vegada més els nostres hàbits de consum cinematogràfic són més individualistes i menys socials.

IMG_20170602_190335El Club de Cinema Bufalà és un projecte que neix amb l’esperit de recuperar l’essència dels primers cineclubs, és a dir, el d’aprofitar el llenguatge cinematogràfic per generar un espai obert de debat, anàlisi i discussió que permeti la construcció d’un pensament crític entorn del cinema i totes les seves vessants artístiques, i que fomenti l’intercanvi cultural, la participació i la interacció social en l’àmbit del barri de Bufalà.

El projecte està a mig camí entre un cinefòrum i un club de lectura tradicional. La mecànica de funcionament serà la següent: es realitzarà una sessió mensual – la idea és anar augmentat el nombre de sessions en funció del recolzament i acollida del projecte – sobre una pel·lícula que prèviament haurà estat seleccionada per votació d’entre la llista de pel·lícules que proposarà el Club i que inclourà peces de tots els gèneres i èpoques. D’aquesta manera, s’evitarà que les sessions es converteixin en un seguit de monogràfics sobre un gènere en concret i, al mateix temps, es treballarà per fer conèixer noves pel·lícules i gèneres cinematogràfics.

Una vegada decidida la pel·lícula, cada participant disposarà d’un temps determinat per veure-la a casa seva. D’aquesta manera cadascú podrà gestionar-se el seu propi temps per tal de poder-la veure des de la comoditat del seu sofà. A més, els dies previs a la sessió, s’anirà aportant des del Club informació relacionada amb la pel·lícula: tràiler, sinopsi, cartell, bibliografia…, així com pel·lícules, música i llibres relacionats.

Les sessions del Club de Cinema es portaran a terme l’ Associació de Veïns de Bufalà (Plaça Maria Aurèlia Capmany, Bufalà). L’objectiu d’aquestes sessions és recrear a l’espai de l’AVV aquelles tertúlies que es produeixen de manera improvisada quan sortim del cinema. Parlarem d’allò que més ens ha agradat, d’aquella escena que ens ha impactat o d’aquell final inesperat.Discutirem i confrontarem visions sobre els valors de la pel·lícula. Debatrem sobre el guió, la música, la fotografia, el treball dels actors… Al final, tot això donarà peu per parlar d’altres pel·lícules, curtmetratges, sèries, animació, música, literatura, pintura…, perquè, com deia un dels mestres del setè art, Akira Kurosawa, el cinema és una concentració d’arts! I aquesta és precisament l’essència del projecte que us proposem: oferir-vos un espai de reunió i d’intercanvi cultural al voltant del cinema, un espai on aprendrem els uns dels altres!

Però per fer realitat aquest projecte, necessitem una cosa molt important: et necessitem a tu, friki! Escriu-nos a clubcinemabufala@gmail.com si vols participar, ajudar-nos a organitzar el club o si vols fer-nos algun suggeriment o comentari. També pots passar per l’AVV de Bufalà i demanar informació. T’hi esperem!

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: